حقيقت اين است كه آمالگام يا مواد سياه رنگ و كامپوزيت يا مواد همرنگ دندان هر دو بر اساس مزايا و معايبي كه دارند در بعضي موارد تجويز ميشوند و نميتوان به طور مطلق در مورد هر كدام حكم صادر نمود.
بيشتربخوانيد... ارتودنسي دندان
آمالگام يا مواد سياه رنگ به دندان باند نميشود، به همين دليل براي قرار دادن آنها در حفره دنداني بايد گير مكانيكي ايجاد كرد، در نتيجه ميزان بيشتري از نسج سالم دندان جهت ايجاد يك ساختار هندسي گيردار برداشته ميشود. در حالي كه كامپوزيتها يا مواد همرنگ دندان به دندان باند ميشوند و براي ترميم دندانها توسط اين مواد، فقط بايد پوسيدگيها حذف شوند. مشخص است كه با استفاده از كامپوزيتها ترميمهايي به مراتب محافظهكارانهتر نسبت به آمالگام خواهيم داشت.
بيشتربخوانيد... ارتودنسي پشت دندان
در بسياري از موارد اين سوال پرسيده ميشود كه مگر آمالگام ماده قويتري نسبت به كامپوزيت نيست؟ آمالگام به خودي خود مادهاي با خصوصيات مكانيكي بالاتر نسبت به كامپوزيت است ولي زماني كه اين دو ماده در دندان قرار داده ميشوند به علت باند شدن كامپوزيت به دندان، دندان ترميم شده با كامپوزيت دندان در بسياري موارد استحكام در برابر شكست بالاتري نسبت به دندان ترميم شده با آمالگام دارد.
بيشتربخوانيد... ارتودنسي شيشه اي
البته معمولا زمان لازم براي قرار دادن يك ترميم كامپوزيت معمولاً بيشتر از آمالگام است.
در ترميم كامپوزيت بايد بتوان حفره را طي انجام ترميم، خشك و تميز نگهداشت. زماني كه نميتوان حفره را ايزوله كرد مثل زماني كه دندان خيلي عقب باشد يا ترشح بزاق بسيار زياد باشد، بهتر است كامپوزيت مورد استفاده قرار نگيرد زيرا وجود آلودگي و رطوبت ،باند كامپوزيت به دندان را مختل كرده و در مدت زمان كوتاهي در زير ترميم پوسيدگي ايجاد خواهد شد.
در كساني كه به دليل مشكلات مفصل فك قادر به باز نگه داشتن دهان به مدت طولاني نيستند بهتر است از آمالگام استفاده شود.
منبع: مجله دندانپزشكي ارتودنسي